Steidzīgajiem

steidzigajiem_d0e237cc6193a10952bcb6500a33d6afSalīdzinoši: 18./19.gs. virtuvē darbojās vesels kalpotāju pulks, kurš visu dienu cepa un šmorēja, lai aristokrātiem būtu vakariņas, bet tagad atliek ieskriet veikalā un nopirkt pusfabrikātus vai gatavu ēdienu, kurš var arī nebūt pārāk kvalitatīvs. 21.gs. ir digitāls gadsimts ar savu skrejošo tempu, kad var aizmirst/nebūt laika labi un veselīgi paēst. Manuprāt, Dženijas Fenšovas un Anetes Forestas sakārtotā pavārgrāmata Steidzīgajiem ir īsta mūsu gadsimta pavārgrāmata, kura nepieciešama katrās mājās.

Šī grāmata JR apgādā iznāk tajā pašā sērijā, kurā ir jau iznākušas Kūkas, Deserti, Salāti u.c. grāmatas. Līdz ar to – ja ir zināmas tās, tad pēc struktūras būs zināma arī šī. Steidzīgajiem ir patiešām bagāta ar receptēm (gandrīz pusotrs simts!), kuras ir sakārtotas 10 nodaļās – uzkodas, salāti, zupas, makaronu ēdieni, rīsi un kuskuss, zivju ēdieni, putna gaļas ēdieni, gaļas ēdieni un deserti. Ja ņemam personīgi, tad zivju un salātu sadaļa mani neuzrunā, bet viss pārējais izskatās ļoti gardi. Kas man ļoti patīk un uzrunā – pie katras receptes ir maza atkāpīte ”Ja garšoja šis, ir vērts pamēģināt arī šo”. Tas ir diezgan interesants veids, kā palēnām no viena ēdiena pāriet uz citu, pamazām izmainot saturu.

Kāpēc nosaukums ir Steidzīgajiem? Viss, kas ir iekļauts šajā grāmatā, ir pagatavojams līdz pusstundai. Uzkodas pārsvarā ir no 5 līdz 15 minūtēm, dažādi ēdieni – no 20-30 minūtēm. Un tas nav viss. Pagatavošana ir ne tikai ātra, bet arī vienkārša. Es izprovēju divas receptes – malta liellopu gaļa ar dārzeņiem un kartupeļu biezeni un spageti ar ķiplokiem, tunci un kokteiļtomātiņiem. Kā varēs lasīt pašos aprakstos, pirmais man ļoti garšoja un to es noteikti gatavošu vēl, bet otrais ne tika ļoti, bet līdzīgā variantā gan paprovēšu. Tā kā man ir diezgan dīvains darba laiks, tad šī grāmata varētu būt viena no tām, kurā es meklēšu iedvesmu gardām maltītēm arī turpmāk. Varbūt ne dienās, kad darbs beidzas ļoti vēlu, bet visās citās pilnīgi noteikti.

Izdarot tādu kā kopsavilkumu, tad šīs grāmatas plusi: 1) viegli pagatavojams ēdiens, 2) nav dārgi, jo liela daļa produktu jau ir mājās, 3) ir norādes uz citiem, garšai vai pagatavošanas veidam līdzīgiem ēdieniem, 4) skaisti noformētas fotogrāfijas (ēdienu var izvēlēties pēc foto, ja negribas lasīt 😀 ) 5) pagatavotais pietiek visai ģimenei, jo pārsvarā figurē 4 porcijas.

Ir arī kāds mīnuss – trauki pēc tam jāmazgā pašai.

Lai labi garšo!

1 comments on “Steidzīgajiem

  1. Atbalsojums: baltais runcis Latvijas blogāres apskats #27 (01.12.-07.12.). | baltais runcis

Komentēt